”Onödigt undantag gör vindsbostäder otillgängliga för studenter”

Fler bostäder – men vissa av dem otillgängliga för personer med funktionsnedsättning. Det kan bli resultatet efter Boverkets översyn av byggreglerna för studentbostäder och smålägenheter.

Boverket har nyligen redovisat sitt uppdrag att se över alla de regler som påverkar byggandet av studentbostäder och andra lägenheter med en boarea på maximalt 35 kvadratmeter. I rapporten fastslås att tillgänglighetskravet ska vara kvar vid all nybyggnation. Däremot undantas ombyggnation av vindar till studentbostäder genom att kravet på hiss tas bort. 

– Det är ett onödigt undantag från kravet på tillgänglighet som innebär att rullstolsburna personer inte får tillgång till den formen av bostad och inte heller kan hälsa på kompisar som bor där, säger Ingrid Burman, ordförande för Handikappförbunden.

Hon samtalar bland annat med Stockholms studentbostäder under Almedalsveckan, för att föra fram funktionshinderrörelsens syn på framtidens byggande:

– Vi menar att det behövs större statliga ekonomiska satsningar för att öka bostadsbyggandet i dag. Sverige har halkat efter övriga Europa med en byggnadstakt som inte ens är hälften av övriga länders och har aldrig investerat så lite i infrastruktur och bostadsbyggande som nu. Vi måste bygga mer, men det betyder inte att vi ska smälla upp enkla, billiga bostäder utan långsiktig hållbarhet.  

För kommentarer, var god kontakta:

Ingrid Burman, ordförande, Handikappförbunden, telefon 070 – 343 95 87