Godtycklig hantering av parkeringstillstånd

Nu kritiserar Handikappförbunden kommuners sätt att bedöma vem som har rätt att få parkeringstillstånd. Det är efter att SVT Nyheter Småland i går berättade om rörelsehindrade Dalala Abdel-Gani-Pettersson som efter 15 år blivit av med sitt parkeringstillstånd.

Dalala Abdel-Gani-Pettersson riskerar att inte längre kunna fortsätta sitt arbete som tolk efter Växjö kommuns beslut.

Pelle Kölhed sitter i styrelsen för Handikappförbunden. Han tycker att hanteringen av parkeringstillstånden för människor med funktionsnedsättning sker väldigt godtyckligt i många kommuner.

– För att få ett tillstånd ska man ha ”väsentliga svårigheter” att förflytta sig och det är ett ganska vitt begrepp, säger Pelle Kölhed. En person som med hela sin förmåga lyckas släpa sig 100 meter har inte rätt till att få något parkeringstillstånd, säger han.

Kommunerna har mer restriktiva

Kommunerna har blivit mycket mer restriktiva när det gäller att förnya och utfärda helt nya parkeringstillstånd. Det till följd av att många har missbrukat tillstånden, som i vissa fall även har visat sig vara förfalskade eller stulna. Men det finns en lösning som vissa kommuner har tilllämpat.

Växjö kommun kräver nya läkarintyg

– I vissa kommuner har man sagt att man inte behöver göra en helt ny ansökan med nytt läkarintyg när tillståndet ska förnyas. Det blir då bara ett papper som ska in och stämplas och så får man ett nytt tillstånd.

Men så har det alltså inte fungerat i Växjö kommun. Där här har kommunen krävt ett nytt intyg varje gång man ska förnya sitt parkeringstillstånd.

Borde få det automatiskt”

– Har man haft det i 15 år så borde man automatiskt få det i 15 år till. Om man är beroende av det för att kunna parkera nära i sitt arbete, så förstår ju alla att konsekvensen blir att man inte kan fortsätta att arbeta, säger Pelle Kölhed.

Länk till inslaget i SVT

17 januari 2017