Afasiförbundet är en intresseorganisation för barn, unga och vuxna som har afasi eller språkstörning och deras anhöriga. Vi arbetar intressepolitiskt på riks-, läns- och lokalnivå för att förbättra situationen för personer med afasi och språkstörning.
En person som har afasi har varierande svårigheter med att tala, förstå tal, läsa och/eller skriva men ofta oförändrat intellekt. En del har svårt att känna igen siffror och att räkna. Närminnet kan också ha påverkats.
Afasi uppstår efter en förvärvad hjärnskada. Vanligtvis beroende av en stroke, men även tumörer eller traumatiska skador som trafikolyckor, idrottsskador och gatuvåld.
Språkstörning är en medfödd funktionsnedsättning som påverkar talet, språkförståelsen eller användningen av språket.
Både afasi och språkstörning är osynliga funktionsnedsättningar. Att ha svårt att kommunicera gör det ofta besvärligt att vara delaktig i samhället på lika villkor som andra.
Många med afasi har även en kognitiv och/eller en fysisk funktionsnedsättning.
Viktiga frågor för Afasiförbundet är hälso- och sjukvård, livslång rehabilitering, hjälpmedel, universell utformning/tillgänglighet, skolfrågor och vuxenutbildning.
Vår utgångspunkt är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och allas lika värde.
Afasiförbundets läns- och lokalföreningar anordnar mötesgrupper, studiecirklar, föredrag, utbildningar och utflykter för medlemmar.
På Mötesplats Afasi tränar människor med afasi sitt språk i digital miljö.
Föräldraföreningen Talknuten arbetar med frågor som rör barn med språkstörning och deras föräldrar.
Afasifonden ger stöd till människor med afasi samt forskning och utveckling av rehabiliterings- och habiliteringsmetoder. Afasifondens bankgiro är 5666-8726.
Följ Afasiförbundet på Facebook och Twitter.